Ciasteczka maślane

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasteczka są kruche, a gdy po upieczeniu poleżą kilka dni, rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 5 żółtek
    ● 2 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. mąki krupczatki
    ● 1,5 kostki masła
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● kilka kropli olejku cytrynowego
    ● skórka starta z cytryny
    ● szczypta soli
    Do dekoracji:
    ● polewa czekoladowa
    ● lukier cytrynowy
    ● kolorowa posypka
    ● cukier puder
    ● ozdoby czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąki mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, skórkę z cytryny i olejek. Wkładamy miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie ciasto wyjmujemy, dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na 0,5-cm grubości placki.
  • 2. Foremkami wykrawamy różne kształty: kółka, gwiazdki, choinki, serduszka, dzwoneczki. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Ciastka pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Odstawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować