Ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

Kruche maślane ciasteczka. Podczas pieczenia nie zmieniają swojego kształtu, dlatego każde odciśnięty wzorek jest zachowany.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    125g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem pudrem. Można zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Dodać jajko i ekstrakt i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić ok 30min w lodówce. Rozwałkować na grubość ok 3mm i wycinać ciasteczka. Na każdym odciskać wzorek ze stempla. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190*C przez 10min. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy