Ciasteczka maślane

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczny przepis na maślane ciasteczka. Pyszne, proste, a co najważniejsze, po upieczeniu zachowują formę i nie,, rozpływają się" . Ciastka dekorujemy lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub cukrowymi pisakami według uznania.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    100 g cukru
    szczypta soli
    300 g mąki
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka Bezy

Ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zagnieść z cukrem, solą, mąką i jajkami na gładkie ciasto. Najlepiej za pomocą miksera. Uformować z ciasta kulę, trochę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać foremkami dowolne wzory.
    2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka kłaść na formę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni( termoobieg 160) około 10-12 minut. Ostudzone ciastka można udekorować lukrem, czekoladą lub kolorowymi pisakami.

Porady

Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową lub posiekane orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować