Ciasteczka marchewkowo-kokosowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciasteczka cudownie pachną, że nie sposób się im oprzeć. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posiadają idealną konsystencję i nie są, ani twarde, ani suche.

  • 45 min

Składniki:

  • (około 13 sztuk)
    300g marchewki
    150g mąki pszennej
    1 jajko (małe)
    50g ksylitolu (można użyć zwykłego cukru)
    1 łyżka cukru waniliowego (płaska)
    2 łyżki oleju kokosowego
    5 łyżek wiórek kokosowych (płaskich)
    1/2 łyżeczki sody
    1-2 łyżki mleka (do reakcji z sodą)

Ciasteczka marchewkowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ulmf45 1. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • image-1ao3roo 2. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać.
  • image-0hcgxtn 3. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Kulki od razu układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    (Ciasto jest dość lepkie, więc można delikatnie zwilżać dłonie, ewentualnie ciastka wykładać za pomocą łyżki stołowej.)
  • 4. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 190 stopniach.
    (Czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od piekarnika. Upieczone ciasteczka powinny być zarumienione.)
  • 5. Ciastka ostudzić i opcjonalnie oprószyć cukrem pudrem (zmielonym ksylitolem).

Komentarze

Podobne przepisy