Moja mama piekła te ciasteczka kiedy byłam dzieckiem. Postanowiłam je upiec dla mojej córeczki. Tak jej posmakowały, że podkradała jeszcze ciepłe z talerza:)
Składniki:
60 dag mąki
2 margaryny
30 dag surowej marchwi
2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowo-orzechowe
cukier puder do posypania
Ciasteczka marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem dodać startą marchewkę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać nieduże kwadraty. Na każdy z nich nałożyć trochę powideł i założyć na siebie 2 przeciwległe rogi. Ciastka układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i piec do zarumienienia w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze