Ciasteczka marchewkowe

4.5 (202 ocen)

Moja mama piekła te ciasteczka kiedy byłam dzieckiem. Postanowiłam je upiec dla mojej córeczki. Tak jej posmakowały, że podkradała jeszcze ciepłe z talerza:)

Składniki:

  • 60 dag mąki
    2 margaryny
    30 dag surowej marchwi
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    powidła śliwkowo-orzechowe
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew zetrzeć na drobnej tarce. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem dodać startą marchewkę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok godzinę.
    Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać nieduże kwadraty. Na każdy z nich nałożyć trochę powideł i założyć na siebie 2 przeciwległe rogi. Ciastka układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i piec do zarumienienia w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Z tych proporcji wyszło mi 5 blaszek ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować