Ciasteczka marchewkowe

4.5 (200 ocen)

  • 20 min

Proste i pyszne ciasteczka, które kryją w sobie marchewkę. Dzięki nim zaskoczysz znajomych bo nie uwierzą, że zawierają warzywko ;)

  • 20 min

Składniki:

  • - ½ szkl mąki
    - kostka masła
    - 20 dag marchwi
    - 2 łyżki cukru pudru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - dżem do przełożenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Dżemy

Ciasteczka marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysyp na stolnicę i posiekaj z masłem.
  • 2. Dodaj startą na drobnych oczkach marchew, proszek do pieczenia i cukier.
  • 3. Rozwałkuj i wykrawaj szklanką lub literatką krążki o grubości 0,5cm.
  • 4. W części ciasteczek wycinaj foremką otworki.
  • 5. Połówki sklejaj dżemem i układać na wyłożonej papierem blasze. Piecz kilkanaście minut w temp ok. 200C.

Porady

Możesz dodać więcej marchewki - dzięki temu w naturalny sposób uzyskasz bardziej intensywny kolor ciasteczek. Jeśli nie masz foremki do wykrawania dziurek w ciasteczkach - użyj kapsla ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować