Ciasteczka " Linzer" z dżemem malinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe słodkie co nieco do kawy, świąteczne ciasteczka dla małych i dużych łasuchów.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
    10 dag mąki migdałowej
    30 dag miękkiego masła
    2 żółtka
    10 dag cukru
    Kilka kropel extraktu wanilii

    Dżem malinowy bez pestek
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka " linzer" z dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, wanilią i żółtkami do białości, zmniejszyć obroty miksera dodać partiami mąki. Z ciasta uformować kulę zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  • 2. Partiami rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką, wykrawać krążki, połowę krążków z dziurką. Pieczenia ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.
  • 3. Ciasteczka po upieczeniu są bardzo kruche więc należy je pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciastko bez dziurki smarować dżemem i przyłożyć ciastkiem z dziurką, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować