Ciasteczka kukurydziane

4.49 (165 ocen)

  • 30 min

Propozycja na szybkie i proste w przygotowaniu kukurydziane ciasteczka z czekoladą i orzeszkami arachidowymi. Słodka przekąska, świetna dla wszystkich tych, którzy unikają glutenu. Ciasteczka są delikatne i puszyste.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2,5 szklanki mąki kukurydzianej
    - 2 jajka
    - 100 g masła
    - 3/4 szklanki mleka
    - -5 i 1/2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu)
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - czekolada (2 rzędy)
    - 4 -5 łyżek orzeszków arachidowych (prażonych, ale nie solonych)
    - kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciastka 1. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Czekoladę kroimy w kostkę.

    Do dużej miski dodajemy mąkę kukurydzianą*, sodę oczyszczoną, kurkumę i ksylitol**. Mieszamy wszystkie suche składniki.

    Następnie dodajemy mleko, aromat, przestudzone masło oraz jajka i zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodajemy kawałki czekolady i orzechy.

    Kawałki ciasta odrywamy i formujemy ciasteczka. Możemy zrobić większe:
  • Ciasteczka małe 2. oraz mniejsze:
  • 3. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* Pamiętajmy, aby użyć własnie mąki, a nie skrobi kukurydzianej. ** Zamiast ksylitolu możemy użyć cukru i zwiększyć jego ilość - wtedy ciastka będą słodsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować