Ciasteczka krucho-drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam takie połączenia kruche ciastka z chrupiącą cukrową skorupką. Moja córka je uwielbia :).

  • 3 godz. 20 min

Składniki:


  • 50 dag mąki pszennej
    25 dag masła
    4 żółtka
    3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
    skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
    3 dag drożdży
    rozmącone jajko do smarowania
    gruby cukier do posypywania ja użyłam brązowego

Ciasteczka krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy ze śmietaną, dodajemy do przesianej mąki, następnie dodajemy żółtka, pokrojone zimne masło i skórkę z cytryny. Wszystko siekamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.
    Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
    Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy ciasteczka, maczamy w rozmąconym jajku i w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia.
    Pieczemy w 180 C na złoty kolor ( około 15 minut)

Komentarze

Podobne przepisy