Uwielbiam takie połączenia kruche ciastka z chrupiącą cukrową skorupką. Moja córka je uwielbia :).
3 godz. 20 min
Składniki:
50 dag mąki pszennej
25 dag masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
3 dag drożdży
rozmącone jajko do smarowania
gruby cukier do posypywania ja użyłam brązowego
Ciasteczka krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy ze śmietaną, dodajemy do przesianej mąki, następnie dodajemy żółtka, pokrojone zimne masło i skórkę z cytryny. Wszystko siekamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy ciasteczka, maczamy w rozmąconym jajku i w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 C na złoty kolor ( około 15 minut)
Komentarze