Ciasteczka kruche z dżemem i galaretką

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Łatwy

Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki kawy lub kubka mleka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie ciasteczek szybkie, a efekt znakomity. Polecam! Kruche ciasteczka z dżemem robi się błyskawicznie. Na pewno dodadzą nam energii, jeśli zjemy je do porannej kawy, albo umilą popołudnie z filiżanką herbaty. Są smaczne.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    130 g masła
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dżem gładki
    Galaretka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasteczka kruche z dżemem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody, zostawić do ostygnięcia.
    Mąkę, proszek do pieczenia połączyć, dodać starte na tarce masło, jajko, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wyciąć foremką – np. dzwoneczkiem – ciasteczka. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie wyciąć na środku mniejsze kółka (kieliszkiem). Pozostałe ciasto znowu zagnieść i rozwałkować.
    Ciastka układać na posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 180ºC na złoty kolor (około 10-15 minut).
    Ciasteczka bez dziurek posmarować dżemem, a następnie ułożyć na nich te z dziurką. Dziurki wypełnić tężejącą galaretką i pozostawić do całkowitego stężenia.
    Ciasteczka najlepiej smakują następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować