ciasteczka kruche z amarantusem bezglutenowe

0 (0 ocen)

Pyszne kruche ciasteczka ze zdorwym dodatkiem amarantusa. Z podanych składników wychodzi około 20 ciasteczek.

Składniki:

  • Wszystkie składniki bezglutenowe:
    35 g mąki ryżowej
    65 g mąki kukurydzianej
    100 g masła
    1 szkl amaratusa (popingu)
    70 g cukru
    1/4 łyżeczki imbiru suszonego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka kruche z amarantusem bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz imbir.
  • 2. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszysta masę najlepiej mikserem. Następnie dodajemy suche składniki, na samym końcu amarantus i miksujemy.
  • 3. Z tak przygotowanej masy formujemy najpierw kulki (nie większe niz wlk orzecha wloskiego) następnie spłaszczamy dłanią i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 4. Piecz około 10-15 minut na złoty kolor (w zależności od rodzaju piekarnika). Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystudzenia. Dopiero później ciasteczka zdejmujemy i przekładamy na talerz.

Porady

Ważne aby ciasteczek nie wyjmować zaraz po upieczeniu bo sa bardzo kruche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować