Pyszne kruche ciasteczka ze zdorwym dodatkiem amarantusa. Z podanych składników wychodzi około 20 ciasteczek.
Składniki:
Wszystkie składniki bezglutenowe:
35 g mąki ryżowej
65 g mąki kukurydzianej
100 g masła
1 szkl amaratusa (popingu)
70 g cukru
1/4 łyżeczki imbiru suszonego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasteczka kruche z amarantusem bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać suche składniki: mąkę ryżową, kukurydzianą, proszek do pieczenia oraz imbir.
2.W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na puszysta masę najlepiej mikserem. Następnie dodajemy suche składniki, na samym końcu amarantus i miksujemy.
3.Z tak przygotowanej masy formujemy najpierw kulki (nie większe niz wlk orzecha wloskiego) następnie spłaszczamy dłanią i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Piecz około 10-15 minut na złoty kolor (w zależności od rodzaju piekarnika). Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystudzenia. Dopiero później ciasteczka zdejmujemy i przekładamy na talerz.
Porady
Ważne aby ciasteczek nie wyjmować zaraz po upieczeniu bo sa bardzo kruche.
Komentarze