Ciasteczka kruche Lentilki

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie kruche ciasteczka z kolorowymi Lentilkami. Zajadać się nimi będą nie tylko dzieci.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
    Mąka pszenna - 300g
    Cukier - 120g
    Jajko - 1szt
    Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    Mleko - 2 łyżki
    Lentilki (Lentilky) - 80g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Kruche ciasto Ciastka

Ciasteczka kruche lentilki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka kruche Lentilki 1. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po kolei resztę składników. Zagniatamy ręcznie lub z pomocą miksera. Mieszamy krótko, tylko aby składniki się połączyły.

    Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy lekko i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło mi 16 szt. Ciastka rozkładamy w dużych odległościach od siebie, bo sporo urosną.

    W każde ciasteczko wciskamy Lentilki. U mnie są 3, bo niestety kupiłam małą paczkę 30g. Spokojnie można do każdego ciasteczka dać 4 Lentilki.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

    Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować