Ciasteczka korzenne

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prawie jak ikeowskie ;-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - syrop klonowy: 150 gramów
    - masło: 110 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - mąka pszenna: 375 gramów
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - imbir mielony: 1.5 łyżeczki
    - proszekdo pieczenia: 0.25 łyżeczki
    - goździki mielone: 0.25 łyżeczki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - Jajko: 1 sztuka
    - przyprawa do pierników: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku podgrzać syrop klonowy, masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia.
    Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko razem z przestudzonym syropem klonowym. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
    Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować. Foremkami wyciąć dowolne kształty.
    Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
    Można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce nawet do pół roku. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.
    Ciasteczka można polukrować dowolnym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować