Ciasteczka korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku podgrzać syrop klonowy, masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko razem z przestudzonym syropem klonowym. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować. Foremkami wyciąć dowolne kształty.
Piec w temperaturze 175ºC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.
Można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce nawet do pół roku. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.
Ciasteczka można polukrować dowolnym lukrem.
Komentarze