Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na smakowite ciasteczka kokosowo - kakaowe z nutą kardamonu. Ciasteczka idealnie sprawdzą się na mały deser lub dodatek do popołudniowej kawy. Najmniejsi smakosze będą zachwyceni, gdy smak ciasteczek dopełni kubeczek ciepłego kakao.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 i 1/3 szklanki cukru
    - 200 g wiórków kokosowych
    - 150 g miękkiego masła
    - 2 jajka
    - 4 łyżeczki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
    - szczypta soli
    - kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka kokosowo - kakaowe z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Masło, jajka i cukier ubijamy za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, dodając do niej także kilka kropel aromatu migdałowego.
  • 2 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kardamon oraz wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3 3. Suche składniki z miski łączymy z mokrą masą i wyrabiamy ciasto, które schładzamy przez około 20 minut w lodówce. Po tym czasie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 12 minut. Ciasteczka studzimy i przechowujemy je w metalowej puszce. Życzę smacznego! :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować