Ciasteczka kokosowo-cytrynowe (do stempli)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak długo mogą wytrzymać, bo zniknęły w 24 godziny;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    50 g wiórków kokosowych
    3 łyżki soku z cytryny
    30 g oleju kokosowego
    70 g masła

Ciasteczka kokosowo-cytrynowe (do stempli) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki zmielić w młynku do kawy, odłożyć na bok. Do miski przełożyć mąkę. Dodać cukier, wiórki i wymieszać. Dodać jajko i sok z cytryny. Wymieszać. Masło posiekać, olej wyłożyć łyżka do miski. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc.
  • 2. Kolejnego dnia rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać dowolne kształty. Można również odbić stempel ( wcześniej warto obsypać go mąką).

    Piec w 160 stopniach około 10-11 minut. Ostudzić na kratce.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy