Ciasteczka kokosowe z nadzieniem owocowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

W sobotę, po porannej kawie postanowiłam przygotować coś słodkiego i kruchego. W domu miałam dżem z czarnej porzeczki i konfiturę z owoców dzikiej róży, no i oczywiście dyżurne wiórki kokosowe.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    400 gram mąki
    100 gram wiórków kokosowych
    4 żółtka
    1 jajko
    kostka masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    cukier waniliowy
    dżem/konfitura ( dużo owoców, mało galaretki)
    cukier puder do posypania

Ciasteczka kokosowe z nadzieniem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wszytkie składniki (z wyjątkiem jajka, cukru pudru i dżemu) łączymy razem, wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy
  • 2. wałkujemy ciasto, wykrajamy kształty ciastek foremkami
  • 3. do jednego ciastka wykrajamy 2 sztuki ciasta ( w jednym z nich w środku wykrajamy kółeczko lub inny kształt), pędzelkiem łączymy rozbełatnym jajkiem 2 kawałki ciasta w całość (nakładając jedno ciastko na drugie)
  • Ciasteczka kokosowe z nadzieniem owocowym 4. dżem dodajemy do środka ciastka i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.
  • Ciasteczko kokosowe z nadzieniem owocowym 5. upieczone ciastka posypujemy cukrem pudrem za pomocą sitka (jest to jedyny cukier, który dodaliśmy, więc nie są za słodkie)

Porady

jak nie mam czasu, to nie wkładam ciasta do lodówki - też będzie smaczne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy