Ciasteczka kiwi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lubicie kiwi? To kiwi jest niezwykłe, bo można zjeść ze skórką :) połączone z cienką warstwą miodu i ziarenkami chia z pewnością zadowoli każdego łasucha.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:

    6 dag miękkiego masła
    10 dag mąki pszennej
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 jajo
    5 dag cukru pudru
    skórka z połowy cytryny /otarta/

    PONADTO:

    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka nasion chia
    2 łyżki miodu
    odrobina zielonego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto.
  • 2. Ciasto dzielimy na połowę. Do połowy ciasta dodać odrobinę zielonego barwnika, wyrobić, schłodzić ciasto w zamrażarniku. Z drugiej połowy odłożyć małączęść ciasta, bez dodatków, a pozostałe ciasto wyrobić z kakao. Schłodzić w zamrażarce.
  • 3. Schłodzone jasne ciasto ugnieść i uformować niewielki wałek ok 15 cm.
  • 4. Ciasto zielone zagnieść, rozwałkować grubo, tak by opleść nim biały, wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta. brzegi dokładnie zlepić. Delikatnie zrolować, by wałek był równy. Schłodzić w zamrażarce.
  • 5. Ciasto kakaowe zagnieść, rozwałkować cienko, tak by opleść nim ciasto zielone. Dokładnie zlepić brzegi, delikatnie zrolować, by wyrównać wałek. Zawinąć w folię i porządnie schłodzić.
  • 6. Kroić ciasteczka ok 1cm grubości. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok 20 min.
  • 7. Wystudzone ciasteczka posmarować cienko płynnym miodem, posypać wokół białego kółeczka nasionami chia.

Porady

Zamiast chia można użyć maku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować