Lubicie kiwi? To kiwi jest niezwykłe, bo można zjeść ze skórką :) połączone z cienką warstwą miodu i ziarenkami chia z pewnością zadowoli każdego łasucha.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
6 dag miękkiego masła
10 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 jajo
5 dag cukru pudru
skórka z połowy cytryny /otarta/
Ciasteczka kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto.
2.Ciasto dzielimy na połowę. Do połowy ciasta dodać odrobinę zielonego barwnika, wyrobić, schłodzić ciasto w zamrażarniku. Z drugiej połowy odłożyć małączęść ciasta, bez dodatków, a pozostałe ciasto wyrobić z kakao. Schłodzić w zamrażarce.
3.Schłodzone jasne ciasto ugnieść i uformować niewielki wałek ok 15 cm.
4.Ciasto zielone zagnieść, rozwałkować grubo, tak by opleść nim biały, wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta. brzegi dokładnie zlepić. Delikatnie zrolować, by wałek był równy. Schłodzić w zamrażarce.
5.Ciasto kakaowe zagnieść, rozwałkować cienko, tak by opleść nim ciasto zielone. Dokładnie zlepić brzegi, delikatnie zrolować, by wyrównać wałek. Zawinąć w folię i porządnie schłodzić.
6.Kroić ciasteczka ok 1cm grubości. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni ok 20 min.
Komentarze