Ciasteczka kawowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Te ciasteczka są bardzo smaczne. Zawsze robię je z córką. Najlepsze są do kawy:)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 400 g mąki
    - 250 g masła
    - 2 żółtka
    - 1 łyżka śmietany
    - 20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich

    Lukier:
    - 2 białka
    - 200 g cukru pudru


    Masa:
    - 1 kostka masła
    - 2 jajka
    - 100 g cukru
    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - 1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z masłem wyrobić nożem , dodać żółtka i śmietanę , wyrobić rekami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć , rozwałkować (podobnie jak na pierogi , 2-3 mm).
  • 2. Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej "literatki". Białka z cukrem utrzeć , aż powstanie gęsta masa (niestety tradycyjnie w makutrze; ucierane mikserem są zbyt puszyste i lukier pęka). Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut , aż lukier się zrumieni. Wyjąć , poczekać aż ostygną.
  • 3. Jajka z cukrem ubijać na parze , aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć , dodać krem jajeczny. Ucierać aż się połączą. Wymieszać spirytus i kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wody. Zamiast spirytusu można dodać 2 kieliszki winiaku , ale ryzykujemy , że masa będzie zbyt rzadka. z Kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.
  • 4. Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach. SMACZNEGO!!!

Porady

- zamiast masy kawowej można zrobić masę orzechową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować