Ciasteczka kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z masłem wyrobić nożem , dodać żółtka i śmietanę , wyrobić rekami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć , rozwałkować (podobnie jak na pierogi , 2-3 mm).
2.Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej "literatki". Białka z cukrem utrzeć , aż powstanie gęsta masa (niestety tradycyjnie w makutrze; ucierane mikserem są zbyt puszyste i lukier pęka). Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut , aż lukier się zrumieni. Wyjąć , poczekać aż ostygną.
3.Jajka z cukrem ubijać na parze , aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć , dodać krem jajeczny. Ucierać aż się połączą. Wymieszać spirytus i kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wody. Zamiast spirytusu można dodać 2 kieliszki winiaku , ale ryzykujemy , że masa będzie zbyt rzadka. z Kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.
4.Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciasteczkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach. SMACZNEGO!!!
Porady
- zamiast masy kawowej można zrobić masę orzechową
Komentarze