ciasteczka karnawałowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Są łatwe, tanie i smaczne. Idealne na spotkania przy kawie

  • 40 min

Składniki:

  • 0, 5 kg mąki
    kostka margaryny lub masła
    0,5 szklanki mleka
    1/3 kostki drożdzy suchych
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 aromatu waniliowego
    gorzka czekolada, dżem, miód

Ciasteczka karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę margaryny rozpuścić i pozostawić do czasu aż calkowicie wystygnie. Drożdze rozpuścić wraz z cukrem w 0,5 szklance mleka. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółkto ( bialko przyda się do dekoracji) i aromat waniliowy. Następnie polączyć wszystkie skladniki i wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa.
    Ciasto wkladamy na 15 min do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy z ciasta trójkąty. W zależnosci od nadzienia wkladamy- kostkę gorzkiej czekolady, łyżeczkę dżemu lub miodu, zawijamy rogi do środka. Ważne by nadzienie bylo zakryte warstwą ciasta. Ukladamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, ciastka mozna posmarować pozostalym z jajka białkiem. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180 C.
    Z ciasta mozna również wykonać za pomocą szklanki okrągle ciastka i udekorować je kostką czekolady. Po wyjęciu wg upodobań można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Porady

Ciastka można wykonać również w dwukolorowej wersji- wystarczy podzielić ciasto na dwie części i do jednej z nich dodać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy