Ciasteczka karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę margaryny rozpuścić i pozostawić do czasu aż calkowicie wystygnie. Drożdze rozpuścić wraz z cukrem w 0,5 szklance mleka. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółkto ( bialko przyda się do dekoracji) i aromat waniliowy. Następnie polączyć wszystkie skladniki i wyrabiać ciasto aż powstanie jednolita masa.
Ciasto wkladamy na 15 min do lodówki. Po wyjęciu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy z ciasta trójkąty. W zależnosci od nadzienia wkladamy- kostkę gorzkiej czekolady, łyżeczkę dżemu lub miodu, zawijamy rogi do środka. Ważne by nadzienie bylo zakryte warstwą ciasta. Ukladamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia, ciastka mozna posmarować pozostalym z jajka białkiem. Pieczemy 15-20 min w temperaturze 180 C.
Z ciasta mozna również wykonać za pomocą szklanki okrągle ciastka i udekorować je kostką czekolady. Po wyjęciu wg upodobań można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Porady
Ciastka można wykonać również w dwukolorowej wersji- wystarczy podzielić ciasto na dwie części i do jednej z nich dodać kakao.
Komentarze