Ciasteczka kakaowe z maszynki

4.49 (154 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka kakaowe z maszynki

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około dwie blachy

    masło 200 g
    cukier puder 80 g
    mąka pszenna 350 g
    żółtka z 3 jaj
    aromat waniliowy 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    szczypta soli
    kakao extra mocne 2 łyżeczki ( kopiaste )
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka kakaowe z maszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. W przypadku problemów przy nakładaniu ciasteczek polecam pominąć papier do pieczenia. Ciasteczka nakładane na suchą blachę mają lepszą przyczepność i bez problemu się przylepiają. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w metalowej puszce, wówczas zachowają świeżość do 1-2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować