Ciasteczka jak pierniczki, na musie dyniowym z lukrem dyniowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pachnące miodem i cynamonem skojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia!
Pełne pysznej dyni, dlatego polecam je do podjadania!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    1/4 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    3 łyżki miodu
    2 łyżki miękkiego masła
    1/2 szklanki musu/puree z dyni
    1 jajko
    lukier dyniowy:
    2 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z łyżeczką gorącej wody i łyżeczką musu z dyni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka jak pierniczki, na musie dyniowym z lukrem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    W drugiej misce mieszamy miód z jajkiem i musem z dyni, dodajemy masło i mieszamy.
    Mus z dyni: obrane kawałki dyni pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy widelcem czy już się wbija lekko, studzimy i blendujemy na gładką masę. Mus może stać w lodówce 2-3 dni

    Do tego dosypujemy naszą wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia składników.
    Na blachę wyściełaną papierem wykładamy łyżką stołową porcje w odstępach od siebie
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
    Studzimy i polewamy naszym lukrem.
    Ciasteczka smakują jak pierniczki, są mięciutkie i pachnące.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować