Ciasteczka jak pierniczki, na musie dyniowym z lukrem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy miód z jajkiem i musem z dyni, dodajemy masło i mieszamy.
Mus z dyni: obrane kawałki dyni pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy widelcem czy już się wbija lekko, studzimy i blendujemy na gładką masę. Mus może stać w lodówce 2-3 dni
Do tego dosypujemy naszą wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Na blachę wyściełaną papierem wykładamy łyżką stołową porcje w odstępach od siebie
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Studzimy i polewamy naszym lukrem.
Ciasteczka smakują jak pierniczki, są mięciutkie i pachnące.
Smacznego.
Komentarze