Ciasteczka jak jabłuszka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Napewno zaskoczą gości. W taki sam sposób możemy wyczarować gruszki , banany czy śliwki

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
    ½ kostki masła
    80 g czekolady deserowej
    100 g suchych biszkoptów
    140 g herbatników
    Kilka kropli aromatu rumowego

    Do dekoracji 250 g białej czekolady
    Czerwony barwnik do czekolady
    Listki i ogonki zrobione z masy cukrowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka jak jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z masłem rozpuścić. Do gorącego wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aby się rozpuściła. Całość studzimy a w tym czasie mielimy herbatniki i biszkopty. Do zimnej masy dodajemy aromat oraz zmielone ciastka i mieszamy. Powinna wyjść gęsta masa na tyle aby swobodnie można było uformować jabłka. Z masy formujemy jabłuszka dowolnej wielkości. Ja uformowałam 10. Uformowane jabłka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby bardzo dobrze zastygły. Następnego dnia rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z czerwonym barwnikiem ( zwykły barwnik spożywczy się nie nada musi być taki do czekolady). Każde jabłuszko nadziewamy na wykałaczkę i w ten sposób maczamy w czekoladzie. Lekko stukając o naczynie z czekoladą czekamy aby nadmiar czekolady ściekł. Obtoczone jabłuszko wbijamy np. w kawałek styropianu aby czekolada dobrze zastygła. Wierzch jabłka dekorujemy listkiem i ogonkiem. Gotowe przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy takie jabłuszka przygotować np. na przyjęcie wtedy musimy czekoladę zatemperować ( wówczas czekolada nie powinna się topić)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować