PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasteczka jak jabłuszkahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/69/ciasteczka-jak-jabluszka.jpeg42263181http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasteczka-jak-jabluszka
½ szklanki mleka
½ kostki masła
80 g czekolady deserowej
100 g suchych biszkoptów
140 g herbatników
Kilka kropli aromatu rumowego
Do dekoracji 250 g białej czekolady
Czerwony barwnik do czekolady
Listki i ogonki zrobione z masy cukrowej
Sposób przygotowania przepisu:
Ciasteczka jak jabłuszka
1.
Mleko z masłem rozpuścić. Do gorącego wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aby się rozpuściła. Całość studzimy a w tym czasie mielimy herbatniki i biszkopty. Do zimnej masy dodajemy aromat oraz zmielone ciastka i mieszamy. Powinna wyjść gęsta masa na tyle aby swobodnie można było uformować jabłka. Z masy formujemy jabłuszka dowolnej wielkości. Ja uformowałam 10. Uformowane jabłka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby bardzo dobrze zastygły. Następnego dnia rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z czerwonym barwnikiem ( zwykły barwnik spożywczy się nie nada musi być taki do czekolady). Każde jabłuszko nadziewamy na wykałaczkę i w ten sposób maczamy w czekoladzie. Lekko stukając o naczynie z czekoladą czekamy aby nadmiar czekolady ściekł. Obtoczone jabłuszko wbijamy np. w kawałek styropianu aby czekolada dobrze zastygła. Wierzch jabłka dekorujemy listkiem i ogonkiem. Gotowe przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy takie jabłuszka przygotować np. na przyjęcie wtedy musimy czekoladę zatemperować ( wówczas czekolada nie powinna się topić)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze