Ciasteczka jak jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko z masłem rozpuścić. Do gorącego wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aby się rozpuściła. Całość studzimy a w tym czasie mielimy herbatniki i biszkopty. Do zimnej masy dodajemy aromat oraz zmielone ciastka i mieszamy. Powinna wyjść gęsta masa na tyle aby swobodnie można było uformować jabłka. Z masy formujemy jabłuszka dowolnej wielkości. Ja uformowałam 10. Uformowane jabłka układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby bardzo dobrze zastygły. Następnego dnia rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z czerwonym barwnikiem ( zwykły barwnik spożywczy się nie nada musi być taki do czekolady). Każde jabłuszko nadziewamy na wykałaczkę i w ten sposób maczamy w czekoladzie. Lekko stukając o naczynie z czekoladą czekamy aby nadmiar czekolady ściekł. Obtoczone jabłuszko wbijamy np. w kawałek styropianu aby czekolada dobrze zastygła. Wierzch jabłka dekorujemy listkiem i ogonkiem. Gotowe przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy takie jabłuszka przygotować np. na przyjęcie wtedy musimy czekoladę zatemperować ( wówczas czekolada nie powinna się topić)
Komentarze