Ciasteczka jabłkowo-żurawinowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i bardzo zdrowe ciasteczka, które można jeść bezkarnie i spokojnie dać dzieciom :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - suszona żurawina: 50 gramów
    - suszone jabłka: 50 gramów
    - masło: 180 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka razowa pszenna: 350 gramów
    - otręby: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - aromat śmietankowy (opcjonalnie): 0.25 opakowania

Ciasteczka jabłkowo-żurawinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i jabłka zmiksuj (albo pokrój bardzo drobno).
  • 2. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby dodaj trochę śmietany).
  • 3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij foremkami kształty.
  • 4. Ciasteczka ułóż na wyłóżonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  • 5. Ciasteczka nie rosną prawie wcale, więc można je gęściej układać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy