Ciasteczka i orzeszki bananowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto z dodatkiem świeżego, zmiksowanego banana i nadzienie z serka mascarpone z odrobiną śmietany - niebo w gębie :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej luksusowej (skł. podst.dodatkowy)
    2 całe jajka (skł. główny)
    1/2 kostki margaryny
    1 banan (skł. główny)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szkl. cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Krem:
    125g serka mascarpone (skł. główny)
    1/3 szkl. śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    2-3 łyżki gorącej wody

    Dekoracja:
    borówki amerykańskie/jagody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Orzeszki Ciasto

Ciasteczka i orzeszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qgbq2p 1. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukry i robimy wgłębienie - wbijamy do niego jajka, dodajemy kawałki margaryny i wlewamy zmiksowanego na mus banana. Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto (będzie lekko lepkie, ale nie powinno kleić się do rąk). Przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce pół godziny (można dłużej).
  • image-1jel4qg 2. Wariant I:
    Z ciasta odrywamy malutkie kawałki formujemy wałeczki (jak orzeszki laskowe) i wykładamy do wgłębień nagrzanej i odrobinę natłuszczonej formy do orzeszków, zamykamy formę i smażymy na złoty kolor. Postępujemy tak do wyczerpania ciasta.
  • image-26uakes 3. Wariant II:
    Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat/stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy foremkami spody kształty ciasteczek, w połowie z nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania ciasta.
  • image-0qr6jcx 4. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy.
  • image-28yqt7i 5. Nadziewanie: Połówki orzeszków wypełniamy kremem "z górką", nakładamy drugą połówkę i sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nakładamy na całe, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurkę z kremem wkładamy borówkę amerykańską (mogą być też inne małe owoce, np. porzeczki, jagody).

Porady

Orzeszków upiekłam tylko 2 patelnie (z lenistwa), reszta w piekarniku, przy czym część upiekłam "nie do nadziewania" (elementy, które wycięłam) - dla dziecka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować