Ciasteczka „herbata w torebkach”

0 (0 ocen)

Niezwykle pomysłowe ciastka w kształcie herbaty w torebkach. Naprawdę, można się pomylić :) Serdecznie polecam! Goście będą zachwyceni.

Składniki:

  • 100 g. masła
    1 ½ szkl. mąki pszennej
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 torebka owocowej herbaty
    łyżka soku z cytryny
    szczurki z torebek herbacianych

Ciasteczka „herbata w torebkach” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę wysypać z torebki, zalać 1 łyżką wrzącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Masło posiekać z cukrem, żółtkiem i mąką, a następnie podzielić na 2 części (jedną większą, drugą mniejszą). Do jednej dodać łyżkę oliwy i sok z cytryny, a do drugiej ostudzoną herbatę i łyżkę oliwy. Oba ciasta szybko zagnieść, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić minimum 60 minut w lodówce.
  • 2. Po tym czasie część bez herbaty cienko rozwałkować. Za pomocą ostrego noża wykrawać kształty torebek herbacianych. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozwałkować część z herbatą. Za pomocą ostrego noża wykrawać małe prostokąty (będą one nadzieniem torebek herbacianych). Ułożyć je w dolnej części ciastek w kształcie torebek. Dobrze poprzyklejać. U góry każdego ciastka zrobić małą dziurkę na sznureczek (np. wykałaczką) Tak uformowane ciastka schłodzić w lodówce około 10-15 minut, aby podczas pieczenia się nie rozlały.
  • 3. Piec w 180st.C około 10 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić na kratce. Sznurki z herbaty przewlec przez ciastka. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy