Ciasteczka "Hand Made"

4.49 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Domowe maślane ciasteczka z kardamonem. Przepyszne! Nic dodać, nic ująć. Pieczemy je z 5- letnią córką Agatką. Są świetne jako prezent kulinarny. Takich nie kupicie w sklepie!

  • 35 min

Składniki:

  • - masło zimne : 130 g
    - mąka krupczatka lub typ 500 : 270-280 g
    - cukier puder ( przesiany) : 130 g
    - mielony kardamon lub cynamon : 1 łyżeczka
    - jajko świeże średnie : 1 sztuka
    - sól : 0,5 łyżeczki

Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciasteczka "hand made" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito. Odsypać trzy łyżki do podsypywania blatu/ stolnicy.
  • 2. Suche składniki wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę, połączyć ugniatając palcami. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Uormować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce.
  • ciasteczka Hand Made 3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Blat posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Szklanką wykrawać ciastka. Można też ozdobić ciastka wyciskając na nich wzór specjalną pieczątką ( jak na zdjęciu).
  • pieczemy z córką 4. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 11-12 minut na środkowej szynie.

Porady

Zamiast kardamonu z powodzeniem można dodać cynamon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować