Ciastka w swoim składzie posiadają sporą ilość składników mineralnych m.in. magnezu, żelaza, cynku itd. Ciasteczka po upieczeniu są lekko twarde ale i tak smakują wybornie i ekspresowo znikają ze stołu.
30 min
Składniki:
Składniki (na ok. 15 sztuk):
1 szkl. mąki gryczanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
10 łyżek masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 duża łyżka kakao
1-2 łyżki miodu
1-2 łyżki ksylitolu/fruktozy/drobnego cukru
1 jajko
Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić dodajemy odrobinę wody. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich kulki i rozgniatamy dłonią na okrągłe ciasteczka.Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożona silikonową matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 min w temp. 180 st. C.
Komentarze