Ciasteczka gęsie łapki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka gęsie łapki albo ciasteczka berlińskie - są to ciasteczka twarogowe składane jak chusteczki:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    200g twarogu
    200g zimnego masła
    300g mąki
    1 małe jajko
    szczypta cynamonu lub otarta skórka cytrynowa/pomarańczowa
    0,5 szklanki cukru

Ciasteczka gęsie łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać twaróg, jajko, skórkę lub cynamon i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, każdy kawałek uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
    Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2-3mm, wycinać kółka. Do miseczki wsypać cukier. Krążki ciasta maczać w cukrze: połówka z jednej strony, złożyć na pół cukrem do środka, znów zanurzyć w cukrze, złożyć, z wierzchu również zanurzyć w cukrze i ułożyć na blasze.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 180stC.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy