CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MAKIEM I SEZAMEM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasteczka do piwka, tym razem posypane sezamem.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-2 opakowania swieżego ciasta francuskiego zLidla po 275 gram
    1 żółtko
    1 łyżka smietany gęstej i kwaśnej/ połączyć z żółtkiem/
    1 łyżka maku wymieszać z 1łyżką sezamu.

Ciasteczka francuskie z makiem i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta nie rozwałkowywać, tylko rozwinąć na stolnicy
    i wycinać dowolne kształty za pomocą foremek
    Pędzel maczać w masie jajecznej i smarować ciastka.
    Wierzch posypać makiem z sezamem
    Układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Wstawić na 15-20 minut do rozgrzanego piekarnika 200 st.
    Z 2 rolek wyszło 2,5 blachy piekarnikowej ciastek
    Bardzo smaczne -są o niebo lepsze od krakersów, a wycinane szklanką mogą być znakomitym dodatkiem do czerwonego barszczyku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy