Ciasteczka francuskie z lemon curd i truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Ciasteczka ładnie się prezentują, więc z pewnością mogą być słodkim poczęstunkiem na większym jak i bardziej kameralnym przyjęciu.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • gotowy płat ciasta francuskiego
    1 żółtko
    10 łyżeczek cytrynowego kremu lemon curd*
    5 truskawek

    *LEMON CURD:

    3 jajka
    3 cytryny
    80 g masła
    3/4 szklanki cukru

Ciasteczka francuskie z lemon curd i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. LEMON CURD:
    Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
    Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.

    Z ciasta francuskiego powykrawać koła o średnicy ok. 5 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczek, pokroić na mniejsze kawałki i zrobić z nich obręcz ciastka (tak by ciastko po upieczeniu miało wgłębienie). Ciastka posmarować surowym żółtkiem. Upiec na złoto (piec ok. 20 minut w 200 stopniach).
    Ostudzone ciasteczka nadziać lemon curdem. Na każdym położyć połowę truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy