ciasteczka francuskie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące ciasteczka francuskie, idealne do kawy i na Święta.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 margaryna
    25 dag. smalcu
    1 szklanka śmietany
    mąki ile zajmie (tak ponad pół kilograma)
    białko
    cukier
    cynamon

Ciasteczka francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i smalec siekać nożem, dodać mąkę i śmietanę. Razem wszystko wymieszać i zagnieść. Ciasto nie powinno być ani miękkie ani twarde. Zostawić je na noc. Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowywać i składać na kilka części wciąż rozwałkowując, tzw. kopertowanie, aby było dużo warstw. Rozwałkowywać na ok. pół centymetra grubości. Wycinać z nich różne kształty wykrawaczami. Maczać w białku i cukrze wymieszanym z cynamonem. Piec w piekarniku na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy