Ciasteczka dyniowe z cynamonem

0 (0 ocen)

Przepyszne ciasteczka! Z przepisu wyszło mi 30 sztuk, zniknęły w jeden wieczór ;) Nie, nie zjadłam ich sama, pomogła mi córeczka i mąż! Są miękkie, pachnące – pyszne!

Składniki:


  • 100 g masła
    100 g cukru
    150 g puree z dyni Hokkaido
    1 jajko
    250 g mąki pszennej typ 650
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka cynamonu

Ciasteczka dyniowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wrzucić masło, rozpuścić w mikrofali. Przestudzić. Dodać cukier.

    Wrzucić puree z dyni (pieczonej w piekarniku, zmiksowanej blenderem) oraz jajko. Wymieszać dokładnie.

    Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Wrzucić do miski, zmiksować mikserem. Wstawić do lodówki na godzinę.

    Po tym czasie nabierać łyżeczką porcje masy, nakładać na papier do pieczenia w odstępach. Piec około 20 minut w 170 stopniach. Skórka ma być lekko chrupiąca, środek miękki. Wystudzić na kratce

Porady

Warto zamrozić puree z dyni, żeby móc przygotować te ciasteczka przez cały rok :)

Komentarze

Podobne przepisy