Ciasteczka cynamonowe z suszonymi malinami

0 (0 ocen)

Prościutkie ciasteczka, intensywnie cynamonowe, nie za słodkie, idealnie maślane. Szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g. miękkiego masła
    3/4 szkl. cukru
    ½ szkl. brązowego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 op. budyniu śmietankowego
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2,5 szkl. mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    garść suszonych malin (można zastąpić suszoną żurawiną)

    Dodatkowo:
    1/3 szkl. cukru z 1 łyżeczką cynamonu

Ciasteczka cynamonowe z suszonymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć do puszystości razem z brązowym cukrem. Dodawać jajka, cały czas miksując. Dodać sodę rozpuszczoną w 1 łyżce wody i ekstrakt z wanilii. Następnie wsypać pozostałe składniki i dobrze zmiksować. Na koniec wsypać suszone żurawiny i wymieszać.
  • image-1hxovpt 2. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w cynamonowym cukrze i ułożyć w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć je dłonią. Piec w 175st.C około 10-15 minut (ciastka podczas pieczenia się „rozleją”. Tak ma być, więc proszę się nie przejmować :D) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Komentarze

Podobne przepisy