Zamiast ciasta do kawy, upiekłam sobie ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym.
Bardzo chrupiące i smaczne.
Moje ciasteczka zrobione są z podwójnej porcji.
1 godz. 5 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto;
mąka - 450 g + podsypka pod ciasto
masło lub margaryna -200 g
jajka - 1 szt
sól - szczypta
cynamon - 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier -190 g
Dodatkowo;
krokant orzechowy - 200 g
jajko - 1 szt do posmarowania ciasteczek
Ciasteczka cynamonowe z krokantem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Do miski pokroić na małe kawałki masło, zmiksować.
Następnie dodać cukier, sól, utrzeć do białości.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Wybić jajko do masła, zmiksować, na samym końcu wsypywać po trochu mąkę, zmiksować na wolnych obrotach.
Szybko zagnieść ciasto.
2.Ciasto przełożyć do torebki foliowej i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubszy placek wykrawać ciasteczko foremką u mnie foremka na babeczki, środek wyciąć korkiem od butelki.
Komentarze