Ciasteczka chałwowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Nad wyraz słodkie ciasteczka arabskie o smaku chałwy

  • Łatwy

Składniki:


  • - pasta tahini: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 100 gramów
    - woda: 1 łyżka
    - sezam do posypania: 4 łyżki

Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jak przy większości ciasteczek, mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, maczamy w sezamie z jednej strony i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy dość rzadko, bo rozpłyną się i delikatnie urosną. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy