CIASTECZKA CANTUCCI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, kruche ciasta, idealnie rozmiękają w gorącej herbacie a świetnie komponują się z kieliszkiem dobrego wina

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 szklanek mąki
    3 szklanki migdałów w łupince
    1,5 szklanki cukru
    6 jajek
    20 dag masła
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    aromat migdałowy łyżeczka
    1 jajko do posmarowania przed pieczeniem

Ciasteczka cantucci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy na puch z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
    i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość twarde, można
    dodać troszkę wody.Dodajemy posiekane nieobierane migdały. Ciasto
    dzielimy na 6 części. Formujemy wałki ok 2 cm grubości. Lekko je
    spłaszczamy, układamy na papierze do pieczenia,smarujemy roztrzepanym
    jajkiem, zapiekamy ok 15 minut w 170 st. Po tym czasie wyjmujemy z
    piekarnika. Jeszcze gorące kroimy na dość grube plastry, z powrotem
    układamy do pieczenia na czas ok 10 minut . Gotowe studzimy. W szczelnej
    puszce możemy przechowywać dość długi czas.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy