ciasteczka budyniowe

4.5 (191 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

ciasteczka budyniowe piekłam już kilka razy są pyszne, bardzo bardzo kruchutkie i o smaku budyniu. Z przepisu wychodzi ok 25 ciasteczek...

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 110 g mąki pszennej
    1 op. budyniu śmietankowego (40g)
    50 g cukru pudru
    125 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy masło i cukier puder. Miksujemy aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy jeszcze kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na około godzinę.
  • 2. Rozgrzewamy piekarnik do 170st. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4mm. Jak wspomniałam ja wałkowałam między dwoma papierami do pieczenia.
  • ciastka 3. Wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy...

Porady

ciasto wychodzi nieco klejące, ale takie ma być; trzeba cierpliwości przy wałkowaniu, ja ciasto rozwałkowywałam między dwoma papierami do pieczenia. I taki sobie wzór serwetką zrobioną na szydełku odcisnęłam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować