Ciasteczka bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis ten dostałam od znajomej. Ale wiedziała, że moje dzieci ciastek z bakaliami nie tkną. Przez następne pół roku kilka razy ten przepis wpadał mi w ręce. Na Boże Narodzenie zawsze wspólnie decydujemy jakie ciasteczka pieczemy i o dziwo padło na bakaliowe. Od tamtego czasu pieczemy je często:)

  • 30 min

Składniki:

  • 15 dkg masła
    0,5 szklanki cukru brązowego (może być biały)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 żółtka
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka płatków owsianych
    0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
    0,5 szklanki żurawiny
    10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    Dodatkowo można dodać pokrojone morele, rodzynki, słonecznik, sezam.

Ciasteczka bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy. Do utartej masy dodajemy mąkę, płatki owsiane, bakalie, olej, proszek do pieczenia i sól. wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubite białka z dwóch jajek. Delikatnie mieszamy.
    dużą brytwannę wykładamy papierem pergaminowym i układamy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) w dość dużych odległościach (4-5 cm). Piec w temperatuże 160 stopni na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy