Przepyszne ciasteczka, bardzo mięciutkie, pieczone przeze mnie ..wiele, wiele razy, ciągle smakują. Słodkie przez lukier i lekko kwaskowe przez marmolada - to świetne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.
30 min
Składniki:
1/2 kg mąki
25 dag masła
28 dag cukru pudru
2 jajka
2 żółtka
dżem / marmolada
Ciasteczka aspirynki z marmoladą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła/ margaryny, 4 żółtek i 8 dkg cukru pudru zagnieść kruche ciasto, rozwałkować, wykrawać kieliszkiem małe ciasteczka.
Z reszty cukru pudru i 2 białek utrzeć lukier. Smarować lukrem ciasteczka (przy pomocy łyżeczki lub pędzelka), piec w piekarniku w temp.180 stopni (termoobieg 150 stopni). Ciasteczka przekładać dżemem lub marmoladą. Ja użyłam marmolady z dzikiej róży.
Złączone ciasteczka delikatnie posmarować dodatkowo na brzegach dżemem lub marmoladą i obtoczyć w kokosie.
Komentarze