Ciasteczka amoniaczki

4.97 (175 ocen)

Ciasteczka są pyszne, lekkie i puszyste.

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki
    - 150 g cukru
    - 100 g margaryny
    - 2 jajka
    - cukier waniliowy
    - pół szklanki mleka
    - 2 łyżeczki amoniaku
    - odrobinę soli

    - cukier puder do posypania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wykrojone cisteczka 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, odrobinę soli, cukier waniliowy, mąkę, i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na około 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasta układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Około 15-20 minut.
    Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować