Ciasteczka aksamitki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone, starte na tarle o grubych oczkach masło i żółtka. Produkty łączymy ze sobą przy pomocy noża i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy lukier.
Białka ucieramy z cukrem przez około 20 minut aż powstanie gęsta piana.
Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kieliszkiem ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni na złoty kolor.
Po całkowitym ostygnięciu ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem.
Porady
Ciasteczka możemy przełożyć również masą kawową lub cytrynową.
Komentarze