REKLAMA

Ciasteczka aksamitki

wyświetlono: 219 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Obłędne, bardzo kruche ciasteczka do kawy czy herbaty. Sprawdzą się również na imprezach rodzinnych czy świątecznych.

opublikowany: 24.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    280 g masła lub margaryny
    4 żółtka
    2 łyżki cukru pudru

    Lukier:

    2 białka
    160 g cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    1 słoik dżemu niskosłodzonego do przełożenia ciasteczek ( u mnie czerwona porzeczka i żurawina)
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone, starte na tarle o grubych oczkach masło i żółtka. Produkty łączymy ze sobą przy pomocy noża i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy lukier.
    Białka ucieramy z cukrem przez około 20 minut aż powstanie gęsta piana.

    Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kieliszkiem ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lukrem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-170 stopni na złoty kolor.

    Po całkowitym ostygnięciu ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem.

Porady

Ciasteczka możemy przełożyć również masą kawową lub cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE