Ciasteczka 3 zboża w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 35 min

W składzie orkisz, żyto i owies - stąd nazwa. Smakowity dowód na to, że może być i zdrowo i pysznie!

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 2 blachy ciastek (u mnie 32 sztuki ciastek wykrawanych szklanką) :

    100g mąki owsianej (ewentualnie 100g płatków owsianych zmielonych na mąkę)
    100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    50g mąki żytniej chlebowej
    200g masła
    75g otrąb żytnich (mogą być też inne)
    75g cukru pudru
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki ziarenek wanilii/esencji waniliowej/cukru waniliowego
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    100g dowolnej czekolady na polewę

Ciasteczka 3 zboża w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić w mikrofalówce, dodać jajko, cukier, wymieszane mąki, sól, wanilię, sodę, otręby. Wyrobić, ciasto będzie zwarte i trochę lepkie. Na lekko posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 7mm, wycinać szklanką krążki. Ciasto dość trudno się wałkuje, może się trochę rozsypywać, ale z odrobiną cierpliwości powinno się udać doprowadzić operację do końca :) Pieczemy w 180st C przez około 13 minut, ciastka lekko urosną, nie powinny się zbytnio zrumienić. Studzimy na kratce. Czekoladę roztopić w mikrofalówce, ciepłą nakładać na ciastka za pomocą pędzelka. Po zastygnięciu czekolady gotowe. Smacznego!

Porady

Wałkowanie ciasta będzie łatwiejsze, jeśli wcześniej schłodzimy ciasto w lodówce przez około 20-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy