ciasto UFOLUDEK

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciemny biszkopt przekładany kosmicznie cytrynowym kremem i galaretkową polewą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na blachę 40x29 cm
    BISZKOPT:
    * 4 jajka
    * 3/4 szklanki cukru
    * czubata łyżka kakao
    * 3/4 szklanki mąki
    * łyżka mąki ziemniaczanej
    * łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZ:
    - łyżeczka kwasku cytrynowego+ łyżeczka cukru i około 3/4 szklanki wody

    MASA:
    * litr mleka
    * 3 budynie śmietankowe
    * 5 łyżek cukru
    * skórka otarta z połowy cytryny
    * 1,5 łyżki zielonego barwnika
    * pół kostki masła

    WIERZCH:
    - śnieżka rozmiskowana w szklance zimnego mleka
    - 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2,5 - 3 szklankach wody
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto ufoludek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka na sztywno, dodać do nich cukier, a następnie po jednym żółtku. Przesiać mąki, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać z masą. Ciasto piec przez około 40 minut w 180 stopniach. Przestudzony biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Masa: Budynie ugotować z cukrem. Wystudzić! Osobno utrzeć masło z cytryną i barwnikiem, po czym dodawać do nich po łyżce budyniu.
  • 3. Wykonanie: połowa biszkoptu - nasącz - zielony krem - połowa biszkoptu - nasącz - rozsmarowana ubita śnieżka - galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować