Ciap-ciap kapusta

  • wyświetlono: 6246 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ta potrawa jest ze mną od wczesnego dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała ją jako główne danie oraz jako dodatek do różnych rodzajajów mięs, np. żeberek, karkówki czy golonki.

  • 15min

Składniki

6-8 średnich ziemniaków,
500g. kapusty kiszonej
cebula
15 dag. boczku
masło do smażenia
sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania przepisu:

Ciap-ciap kapusta

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie odsączamy i siekamy kapustę. Wrzucamy ją do garnka z odrobiną wody, dusimy przez 20-25 minut.
  • 2. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy boczek.
  • 3. Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy. Kapustę odsączamy, dodajemy do ziemiaków. Mieszamy.
  • 4. Do ziemiaków i kapusty dodajemy cebulkę z boczkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Wszystko łączymy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Kotleciki z młodej kapusty

Dodane przez: Jaga85

Kotlety z młodej kapusty

Młoda kapusta ma to w sobie, że...

image-0wgj7qk

Dodane przez: ewuska2016

Kapusta pieczona

Kapusta a la bigos,nico inaczej,bo...

Kapusta na gęsto

Dodane przez: bunia24

Młoda kapusta na gęsto

Smak tej kapusty to smak mojego...

image-1s17ogl

Dodane przez: Agnieszka78

KAPUSTA KOPERKOWA

Pyszna kapusta koperkowa w smaku...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Bigos z młodej kapusty

Dodane przez: kasi123a

Bigos z młodej kapusty

Potrawa jest szybka do zrobienia...