Ciap-ciap kapusta

  • wyświetlono: 5693 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ta potrawa jest ze mną od wczesnego dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała ją jako główne danie oraz jako dodatek do różnych rodzajajów mięs, np. żeberek, karkówki czy golonki.

  • 15min

Składniki

6-8 średnich ziemniaków,
500g. kapusty kiszonej
cebula
15 dag. boczku
masło do smażenia
sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania przepisu:

Ciap-ciap kapusta

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie odsączamy i siekamy kapustę. Wrzucamy ją do garnka z odrobiną wody, dusimy przez 20-25 minut.
  • 2. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy boczek.
  • 3. Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy. Kapustę odsączamy, dodajemy do ziemiaków. Mieszamy.
  • 4. Do ziemiaków i kapusty dodajemy cebulkę z boczkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Wszystko łączymy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: sammakko

Czarny ryż zapiekany z kurczakiem i suszonymi...

Szybka i smaczna zapiekanka w czarnym...

image-1kpphuy

Dodane przez: JulkaTomeczek

Karkówka gotowana

Jest niezwykle miękka i soczysta...

image-13jxbp6

Dodane przez: Di gotuje

Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Prosto i przede wszystkim... smaaacznie!...

image-1kmwn0q

Dodane przez: JulkaTomeczek

Śledzie z fasolą i rodzynkami

Śledzie świetnie sprawdzają się...

Złociste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: dietetyklublin

Złociste polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

szybkiebardzo smacznewyjątkowełagodnena...

Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry i masła/Bulgur kasza z vermicelli

Dodane przez: dietetyklublin

Warzywne ragout z cieciorka i nutą curry...

Jedzenie to zdrowie, to radość,...