Ciap-ciap kapusta

  • wyświetlono: 5845 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ta potrawa jest ze mną od wczesnego dzieciństwa. Moja babcia przyrządzała ją jako główne danie oraz jako dodatek do różnych rodzajajów mięs, np. żeberek, karkówki czy golonki.

  • 15min

Składniki

6-8 średnich ziemniaków,
500g. kapusty kiszonej
cebula
15 dag. boczku
masło do smażenia
sól, pieprz, czosnek w proszku, przyprawa uniwersalna

Sposób przygotowania przepisu:

Ciap-ciap kapusta

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie odsączamy i siekamy kapustę. Wrzucamy ją do garnka z odrobiną wody, dusimy przez 20-25 minut.
  • 2. Cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy boczek.
  • 3. Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy. Kapustę odsączamy, dodajemy do ziemiaków. Mieszamy.
  • 4. Do ziemiaków i kapusty dodajemy cebulkę z boczkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną przyprawy uniwersalnej. Wszystko łączymy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaszkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

RUSKIE RURKI

Dodane przez: rena123

RUSKIE RURKI

Prawie jak ruskie pierogi :)

Wątróbka

Dodane przez: czarrna

Wątróbka

Klasycznie. Z cebulką.

Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Gulasz z kurczakiem, pomidorami i cukinią

Bardzo zdrowy i aromatyczny gulasz...

Karp smażony

Dodane przez: czarrna

Karp smażony

Świąteczny bestseller :)

Kotleciki drobiowo-brokułowe

Dodane przez: czarrna

Kotleciki drobiowo-brokułowe

Mają ciekawy smak i kolor :)

Jajka zapiekane w ryżu

Dodane przez: czarrna

Jajka zapiekane w ryżu

Jeśli mamy rano więcej czasu, warto...