Ciągutki z białej czekolady w polewie z cynamonem

5 (143 ocen)

  • 60 min

Bardzo słodkie czekoladowe ciagutki

  • 60 min

Składniki:

  • 250 margaryny Kasia
    375 ml mleka
    500g cukru
    120g posiekanych orzechów laskowych
    125g białej czekolady
    Polewa:
    150g białej czekolady
    łyżeczka cynamonu
    starta mleczna czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciągutki z białej czekolady w polewie z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wykładamy margarynę, cukier i mleko, doprowadzamy do wrzenia często mieszając a następnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny (powinno lekko zgęstnieć i zbrązowieć).
  • 2. Zdejmujemy z ognia i mikserem ubijamy około 5 minut, następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i miksujemy na wolnych obrotach aż czekolada się rozpuści, po czym dodajemy posiekane orzechy.
  • 3. Przelewamy gęstniejącą masę czekoladową do wyłożonej folią formy 20x25cm i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy ciągutkę w wybrane kształty.
  • 4. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. Namaczamy wycięte ciągutki w polewie czekoladowej, posypujemy startą czekoladą mleczną i ponownie schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować