Ciągutki z białej czekolady w polewie z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wykładamy margarynę, cukier i mleko, doprowadzamy do wrzenia często mieszając a następnie gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny (powinno lekko zgęstnieć i zbrązowieć).
2.Zdejmujemy z ognia i mikserem ubijamy około 5 minut, następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i miksujemy na wolnych obrotach aż czekolada się rozpuści, po czym dodajemy posiekane orzechy.
3.Przelewamy gęstniejącą masę czekoladową do wyłożonej folią formy 20x25cm i schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy ciągutkę w wybrane kształty.
4.Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. Namaczamy wycięte ciągutki w polewie czekoladowej, posypujemy startą czekoladą mleczną i ponownie schładzamy w lodówce.
Komentarze