Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są niesamowite, a ich zapach kusi od samego początku mieszania składników! Posiadają przyjemnie ciągnące się wnętrze i zapieczony wierzch. Syrop klonowy nadał im ciekawego posmaku, choć możecie go zamienić na dowolny lub po prostu dodać płynnego miodu.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 sztuk)
    150g pasty tahini/masła sezamowego (*)
    100g wiórków kokosowych
    100g cukru kokosowego (**)
    2 łyżki syropu klonowego (można użyć innego syropu lub miodu)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciągnące się ciasteczka sezamowo-kokosowe z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami i bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
    (Początkowo będą bardzo delikatne, ale szybko nabiorą właściwej konsystencji.)

Porady

(*) Jeśli oddzieli się tłuszcz od masła/pasty to należy go wymieszać z zawartością i dodać całość. (**) Ciastka są dość słodkie, więc ilość cukru możecie odrobinę zredukować. Mi takie bardzo odpowiadają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Tahini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować