Ciasto o z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać, pokroić w niewielkie kawałki - zasypać niewielką ilością cukru i odstawić.
Truskawki umyć, odszypułkować.
2.Jajka wbić do naczynia i dodać cukier - ubijać mikserem, aż do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Następnie stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.
3.Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do wypieków.
Wyłożyć na nie rabarbar i truskawki. Następnie niewielką ilość zimnego masła zetrzeć na grubych oczkach tarki na owoce.
Posypać cukrem trzcinowym i cynamonem.
4.Piec w rozgrzanym do 200'C piekarniku około 1h (aż wykałaczka będzie sucha).
Po wyjęciu poczekać aż ostygnie, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Robiłam to ciasto także z samym rabarbarem, jest równie smaczne.
Z truskawkami jest bardziej mokre.
Komentarze