Ciacho w butelce Sprite

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo fajna alternatywa na urodziny naszych pociech i nie tylko;-)Do zrobienia tego ciacha wykorzystałam litrową butelkę,po Sprite,ale możecie użyć każdą inną,również większą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 czekolady białe
    2 galaretki(żółta do masy śmietanowej a zielona do środka)
    1 kubeczek śmietany 30% 330 ml
    garsć ryżu kolorowego preparowanego(opcjonalnie)
    skrawki biszkoptu,jasnego lub ciemnego,ale możecie też dać pokruszone ciastka lub cukierki,co lubicie,ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia;-)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciacho w butelce sprite - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę zieloną można sobie przygotować dzień prędzej wieczorem,zalać 1 szkl.wrzątku i odstawić do stężenia.
    Wykonanie:
    Rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady na parze,w małym rondelku wlewamy wodę,podgrzewamy ją,wyłączamy palnik i nakładamy miseczkę,tak żeby dno nie stykało się z wodą,wrzucamy czekoladę do miseczki,można przykryć talerzykiem,i co jakiś czas mieszamy do rozpuszcenia ,tak żeby była płynna.Można dać barwnik tylko pamiętajcie,że musi to być barwnik do czekolady,ja użyłam zwykłego i efektu nie ma żadnego;-)
    Czekolada nam się rozpuszcza,w tym czasie zabieramy się za butelkę,z pustej butelki odklejamy etykietę,w miejscu etykiety robimy nacięcię małymi nożyczkami i jedziemy na około butelki,aż powstaną nam dwie części.Osuszamy ręcznikiem w środku,i wlewamy płynną czekoladę pierw do jednej połowy,rozprowadzamy po całości,przechylając góra,dół na boki,wkładamy do zamrażalnika,tak samo postępujemy z drugą połową butelki.Czynnosć z czekoladą dobrze jest powtórzyć jeszcze z 2 ,3 razy,nie może być prześwitów,czekolada musi pokryć całą powierzchnię butelki,za nim nadziejemy ją masą śmietanową.
    Masa śmietanowa:
    Ubijamy smietankę na sztywno,można dać łyżkę cukru pudru,ale to opcjonalnie,masa i tak będzie słodka,do ubitej masy wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową,miksujemy krótko i wrzucamy co tam mamy,czyli u mnie skrawki biszkoptu jasnego i ciemnego pokrojone w kostkę,garść ryżu preparowanego kolorowego,zielona galaretka pokrojona w kostkę,wszystko mieszamy delikatnie łyżką,i napełniamy nasze połówki butelki,równo po sam brzeg,wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika.A najlepiej dłużej,wyjąć i delikatnie naciąć nożyczkami od góry,tak żeby nie uszkodzić czekolady,ja nacięłam do połowy,po czym odkręciłam nakrętkę i wypchnęłam palcem tak,że wyszła mi cała połowa butelki,z drugą połową postąpić podobnie.
    Nakładamy obie połówki na siebie i możemy z rękawa cukierniczego objechać płynną czekoladą łączenie dwóch połówek,lub zostawić i nakleić na łączenie etykietę i gotowe.

Porady

Gotowe ciacho najlepiej kroić nożem maczanym we wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować