Ciacho potrójnie kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać. Dodać żółtka i dalej ucierać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W między czasie dodać wodę. Na koniec wsypać łyżeczkę kawy i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem-musi być suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Pozostawić na noc.
2.Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozprowadzić obie mąki, cukier waniliowy i 3 łyżki zwykłego cukru oraz 2 łyżeczki kawy, dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszaninę i szybko i dokładnie mieszać. Zdjąć z ognia i mieszać do momentu zgęstnienia budyniu. Garnek włożyć do zlewu zimną wodą, garnek przykryć folią aluminiową tak,aby stykała się z budyniem. Gdy budyń będzie stygł, margarynę utrzeć do białości z 2 łyżeczkami cukru. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce budyń i razem wymieszać. Dodać łyżeczkę kawy i po raz ostatni wymieszać mikserem. Biszkopt rozkroić na pół. Nałożyć sporą ilość kremu kawowego. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Nadmiar kremu zebrać. Odstawić do lodówki na godzinę
3. Lukier: Wodę zagotować. Dodać kawę. Wymieszać dokładnie. Dodać cukier zwykły. gotować do momentu gdy syrop lekko zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder, dodać syrop kawowy i mikserem na niskich obrotach ucierać na jednolitą masę. Ciepłym lukrem polać ciasto. Ciasto udekorować według własnego uznania.
Komentarze