Ciacho potrójnie kawowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Super smak dla amatora kawy w każdej postaci, ja uwielbiam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt kawowy: (tortownica 18 cm)
    2 jajka
    2,5 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    Krem kawowy:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki cukru+ 2 łyżeczka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    15 dag margaryny tortowej
    Lukier kawowy:
    50 ml wody
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki cukru
    ok. 7-10 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    kilka cukrowych perełek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciacho potrójnie kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier i dokładnie razem ucierać. Dodać żółtka i dalej ucierać. Do osobnej miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych jajek i drewnianą łyżka mieszać. W między czasie dodać wodę. Na koniec wsypać łyżeczkę kawy i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st i piec biszkopt około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem-musi być suchy. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Pozostawić na noc.
  • 2. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować. W połowie szklanki mleka rozprowadzić obie mąki, cukier waniliowy i 3 łyżki zwykłego cukru oraz 2 łyżeczki kawy, dokładnie wymieszać. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszaninę i szybko i dokładnie mieszać. Zdjąć z ognia i mieszać do momentu zgęstnienia budyniu. Garnek włożyć do zlewu zimną wodą, garnek przykryć folią aluminiową tak,aby stykała się z budyniem. Gdy budyń będzie stygł, margarynę utrzeć do białości z 2 łyżeczkami cukru. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce budyń i razem wymieszać. Dodać łyżeczkę kawy i po raz ostatni wymieszać mikserem. Biszkopt rozkroić na pół. Nałożyć sporą ilość kremu kawowego. Przykryć drugim kawałkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Nadmiar kremu zebrać. Odstawić do lodówki na godzinę
  • 3. Lukier: Wodę zagotować. Dodać kawę. Wymieszać dokładnie. Dodać cukier zwykły. gotować do momentu gdy syrop lekko zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder, dodać syrop kawowy i mikserem na niskich obrotach ucierać na jednolitą masę. Ciepłym lukrem polać ciasto. Ciasto udekorować według własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować