Ciacho z wiśniami i migdałami

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków typu „wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga dużej wprawy w pieczeniu, z pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie jest kuchnia.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)

    20 dkg masła
    25 dkg cukru pudru
    miąższ z ½ laski wanilii
    1/3 szklanki oleju
    4 jajka M
    40 dkg mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka octu
    ¼ szklanki mleka
    ok. 1/2 kg wiśni
    płatki migdałów do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Ciacho z wiśniami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii. Dodać żółtka jaj i utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko, olej i ocet. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy. Lekko docisnąć owoce dłonią. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

Doskonałym uzupełnieniem ciasta jest kruszonka i bita śmietana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować